Adidas versus Puma – un “război fratricid” între două mărci renumite de echipamente sportive

Marca de încălţăminte sportivă “Adidas” a devenit atât de cunoscută, încât, cel puţin în România, s-a creat un nou cuvânt “adidaşi”, care are semnificaţia de “pantofi sportivi”. Desigur, la fel de celebră este şi marca “Puma”, care produce şi ea încălţăminte sportivă. Însă, “Adidas” şi “Puma” sunt doi mari rivali pe piaţa mondială… dar câţi ştiu că cele două mărci provin din aceeaşi ţară, din acelaşi oraş sau chiar din aceeaşi familie!?

Herzogenaurach, un orăşel liniştit din Bavaria (Germania), este sediul celor două mari corporaţii, care vând anual echipamente sportive de miliarde de dolari. Povestea celor două mărci începe imediat după primul război mondial, când doi fraţi, Adolf „Adi“ şi Rudolf „Rudi“ Dassler, au pornit o mică afacere cu pantofi de sport, Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Adi era specialist în cizmărie, iar Rudi era un bun negociator. La începutul anilor ’30, mai multe cluburi din Germania au început să viziteze familia Dassler pentru a-şi procura ghete de fotbal.

Cei doi fraţi au dat marea lovitură la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, când americanul Jesse Owens a câştigat 4 medalii de aur, fiind încălţat cu pantofii confecţionaţi de Adi Dassler. Însă, fabrica familiei a suferit odată cu începutul celui de-al doilea război mondial – ea a fost rechiziţionată de nazişti, fiind utilizată pentru producţia de arme antitanc. Rudolf a fost încorporat şi trimis pe front, pe când Adi a rămas în oraşul natal. După terminarea războiului, în 1945, Rudolf a fost arestat, fiind bănuit că ar fi făcut parte din serviciile secrete naziste; însă Rudolf şi-a bănuit fratele că a vrut să-l denigreze pentru a rămâne singur la controlul firmei. De aici, a început o ceartă între cei doi fraţi, care a dus în final la dezvoltarea a două mari afaceri. Rudolf a dorit să-şi construiască propria fabrică de încălţăminte, părăsind fabrica familiei Dassler.

Adi Dassler a lansat firma “Adidas” (ADI DASler), iar Rudolf, „Ruda“, care s-a transformat rapid în „Puma“. Atunci, oraşul Herzogenaurach s-a divizat în două, între fanii lui Adolf şi cei ai lui Rudolf.

La început, Rudolf a avut mai mult succes. În 1948, la primul meci jucat de fotbal jucat de Republica Federală Germană (RFG), mai mulţi internaţionali au purtat ghete Puma. Însă Adidas a răspuns cu o lovitură răsunătoare la Campionatul Mondialul de Fotbal din Elveţia din 1954. Selecţionerul RFG, Sepp Herberger, nu era în relaţii bune cu Rudolf, aşa că Adidas a devenit furnizorul de ghete de fotbal al naţionalei Germaniei Federale. Titlul mondial a fost câştigat în premieră de Germania, pentru că finala a fost jucată pe un stadion noroios, la Berna, iar germanii au folosit ghete Adidas cu crampoane pe filet, mai lungi, numai bune pentru asemenea condiţii. Finala a fost botezată „Miracolul de la Berna“, slogan folosit de atunci încoace de Adidas pentru ediţii limitate, iar Adolf Dassler, cel care a creat pantofii victorioşi, a fost numit „cizmarul naţiunii“.

Din 1974, Adidas a luat un avantaj uriaş în faţa lui Puma. În 2012, de exemplu, “Adidas” a avut o cifră de afaceri de 15 miliarde de dolari, pe când “Puma” de doar 3 miliarde de dolari.

Adolf Dassler şi Rudolf Dassler nu s-au împăcat niciodată; în 1968, în ziua aniversării a 70 de ani, fondatorul Puma a primit de la fratele său, în loc de cadou, o citaţie la tribunal. În 1974, la moartea lui Rudolf, Adolf nu şi-a luat rămas bun. Cei doi fraţi sunt îngropaţi în acelaşi cimitir, dar în colţuri diferite. Între timp, Adidas şi Puma au fost vândute de familiile celor doi, însă rivalitatea nu s-a stins nici până acum…

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *