Vrei să fii un întreprinzător de succes? Iată “portretul robot”

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)

Este clar că nu oricine poate deveni întreprinzător, chiar dacă foarte mulţi din noi doresc să-şi asume propria identitate. Pentru a fi om de afaceri, trebuia îndeplinite mai multe condiţii ca cele expuse mai jos:

1) Dorinţa de responsabilitate – responsabilitatea unui întreprinzător se referă la obligaţiile pe care trebuie să şi le asume faţă de mersul afacerii şi faţă de parteneri.

2) Preferinţa pentru un risc moderat – întreprinzătorul nu îşi asumă riscuri mari, calculându-şi în toate împrejurările riscurile. De aceea, el optează pentru afaceri cu riscuri moderate şi abordează un proiect nou numai în termenii nivelului personal de risc. Riscurile sale rămân la acelaşi nivel la care, după regulile probabilităţii, pierderile vor fi întotdeauna compensate prin câştiguri. A fi întreprinzător înseamnă a şi risca, iar dacă totul merge bine înseamnă a câştiga. Totuşi, pentru un întreprinzător ocolirea oricărui risc este riscul cel mai mare.

3) Încredere în succesul personal. Întreprinzătorul crede în el însuşi, fiind convins că va iniţia o afacere de succes. Adevăratul întreprinzător are încredere supremă în el şi crede că, indiferent de greutatea obstacolelor, acestea voi fi învinse. Chiar dacă crede cu tărie în succesul afacerii sale, întreprinzătorul este un realist. Nu întâlnim “visători cu ochii deschişi” în postura de întreprinzători. Ei îşi fixează ţeluri numai care pot fi realizate cu resursele de care dispun. De asemenea, un întreprinzător adevărat atunci când pierde, are puterea de a o lua de la capăt.

4) Cunoaşterea exactă a afacerii. Întreprinzătorul acordă o atenţie sporită obţinerii informaţiilor necesare pentru mersul afacerii, căci cine are informaţia, stăpâneşte situaţia.

5) Nivel mare de energie. Întreprinzătorul are un nivel de energie mai mare decât restul persoanelor, pentru că el are întotdeauna puterea de a lua-o de la capăt. Provocările oferite de soartă ambiţionează un întreprinzător de succes. În loc să renunţe la afacere, el luptă pentru depăşirea greutăţilor şi reuşeşte de cele mai multe ori.

6) Orientare spre viitor. Întreprinzătorul priveşte înainte, fiind mai interesat de ce s-ar putea face mâine, decât ce s-a făcut ieri. Aceasta pentru că afacerea, prin natura ei, este orientată spre viitor. Publicitatea, vânzările, producţia si altele nu au sens decât pentru viitor. Un întreprinzător adevărat trebuie să gândească spre viitor. Această grijă pentru viitor nu înseamnă grijă în sensul de necaz. Întreprinzătorul adevărat va fi fericit gândindu-se că a doua zi va putea să-şi pună din nou în valoare creativitatea şi inteligenţa.

7) Dexteritate organizatorică. Aceasta este necesară în condiţiile în care pieţele de desfacere şi sursele de aprovizionare se schimbă, tehnica avansează, au loc modificări în structura şi calificarea forţei de muncă.

8 ) Cunoştinţe de specialitate – un întreprinzător eficace trebuie să aibă şi cunoştinţe financiare, de marketing, de management şi de legislaţie. El este mai mult un generalist decât un specialist.

9) Abilităţi de comunicare umană. Un întreprinzător de succes trebuie să deţină şi capacitatea de a putea intra uşor în contact cu oamenii.

De asemenea, un întreprinzător trebuie să respecte si nişte principii:

  • a nu face afaceri cu persoane lipsite de moralitate;
  • a respecta întotdeauna angajamentele asumate;
  • a fi flexibil, pentru că afacerea se desfăşoară într-un mediu dinamic;
  • a lua în considerare interesul public, pentru ca afacerea să coincidă cu obiectivele urmărite de societate.

Add a Comment